رفتار انتخاباتی مردم لارستان در دو انتخابات مجلس و ریاست جمهوری متفاوت است/ ردصلاحیت چهره‌های شاخص اصلاح‌طلب و قومی کردن انتخابات دو ابزار اصلی اصولگرایان لارستان

ساخت وبلاگ
انتشار در۲۶ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۲:۴۰ ب.ظ سرویس:عناوین اصلی 5 دیدگاه 82 بازدید

گفت و گوی نشریه «خورشید لارستان» با «حمید منشی» مسئول ستاد دکتر روحانی در لارستان

رفتار انتخاباتی مردم لارستان در دو انتخابات مجلس و ریاست جمهوری متفاوت است/ ردصلاحیت چهره های شاخص اصلاح طلب و قومی کردن انتخابات دو ابزار اصلی اصولگرایان لارستان است

پس از اینکه به طور عجیبی اصلاح طلبان لار در انتخابات شورای اسلامی رد صلاحیت شدند، حضور شما به عنوان رییس ستاد انتخاباتی آقای روحانی امیدواری زیادی بین این گروه ایجاد کرد. می فرمایید فرایند انتخاب شما چگونه صورت گرفته است؟

فرایند خاصی نبود! بنده در دوره قبل نیز افتخار فعالیت در ستاد دکتر روحانی را داشتم. در این دوره نیز از همان ابتدا این مسئولیت به بنده پیشنهاد شد اما چون در انتخابات شورای شهر نام نویسی کرده بودم امتناع نمودم. چند روزی گذشت و طبق پیش بینی صلاحیت بنده علیرغم تایید در هیئت اجرایی در هیئت نظارت پذیرفته نشد و مجددا پیشنهاد مسئولیت ستاد دکتر روحانی را مطرح کردند و این بار پس از مشورت با تعدادی از اصلاح طلبان باسابقه شهرستان جواب مثبت دادم.

در لارستان برخلاف گراش و برخی دیگر از شهرستان های فارس مانند زرین دشت، قیروکارزین، بوانات و… اکثریت مردم به روحانی رای دادند. کمااینکه اختلاف رای روحانی و رییسی در لامرد و جهرم نیز بسیار کم بوده است. با توجه به عدم استقبال مردم لار از کاندیدای اصلاح طلب برای مجلس فعلی؛ دلایل حمایت قاطع لاری ها از روحانی را در چه می بینید؟

در رفتارشناسی انتخاباتی مردم لارستان باید دو انتخابات ریاست جمهوری و مجلس را از هم تفکیک کرد. تجربه ثابت کرده نظر سیاسی مردم این منطقه در انتخابات ریاست جمهوری تبلور بیشتری دارد. همانطور که در همین انتخابات دیدیم مردم منطقه لارستان علیرغم تبلیغات گسترده نامزد رقیب بالاتر از متوسط کشوری بود و بیش از ۶۴ درصد به دکتر روحانی رای دادند. همانطور که در دوره قبل نیز همین اتفاق افتاد. در این بین البته رای اهل سنت بزرگوار منطقه نیز در بالا بردن درصد آرای طیف اصلاح طلب چشمگیر است که در دیگر مناطق و شهرستان ها کمتر دیده می شود. مثلا در همین انتخابات رای مردم بخش اوز بیشتر از ۹۰ درصد و مردم صحرای باغ بیش از ۷۷ درصد به دکتر روحانی بود.
این موضوع در انتخابات مجلس شورای اسلامی به چند دلیل متفاوت می شود؛ اول اینکه طی چند دوره اخیر به دلیل ردصلاحیت گسترده نامزدهای اصلاح طلب عملا گزینه شاخص اصلاح طلبی برای رقابت نهایی باقی نمانده است و در این بین اصلاح طلبان دو گزینه بیشتر پیش روی نداشته و ندارند یا منفعل باشند و سکوت کنند که عملا جاده را برای نامزد اصولگرای منطقه هموار کرده اند یا اینکه از نامزد میانه رو و شاید کمتر شناخته شده ای حمایت کنند که در دوره قبل همین اتفاق افتاد.
دلیل بعدی متفاوت بودن رفتار انتخاباتی مردم در انتخابات مجلس، به مناسبات محلی و قومی منطقه باز می گردد. همانطور که می دانید بعضی مرزبندی های محلی بین لار و گراش و گاهی بین لار و غیر لار عملا انتخابات را دوقطبی کرده است. به بیانی دیگر غالب مردم در این فضای دوقطبی ترجیح می دهند بجای انتخاب سیاسی، انتخابی محلی کنند و به همشهری خود علیرغم تفاوت در دیدگاه سیاسی رای دهند. ناگفته نماند این موضوع یعنی تحریک نگاه و رفتار قومی و قبیله ای مردم اینک به ترفندی برای برنده شدن نامزد اصلگرایان مبدل شده است. خلاصه کلام اینکه اصولگرایان با دو ابزار تواسته اند در انتخابات مجلس در منطقه موفق شوند؛ اول ردصلاحیت نامزدهای شاخص و شناخته شده اصلاح طلب و دوم ایجاد فضای قومی و قبیله ای و خط کشی بین نامزد لاری و غیرلاری.

همانطور که می دانید بیشترین درصد آرای روحانی، متعلق به دو استان عمدتا سُنی نشین کشور یعنی کردستان و سیستان و بلوچستان با ۷۳ درصد آرا است. به نظر شما مردم این مناطق که با مسائل و مشکلات مختلفی هم روبرو هستند با حمایت قاطعانه خود از روحانی چه پیامی را به دولت جدید داده اند؟

پیام آرای اهل سنت بزرگوار کشور کاملا معنادار و روشن است. اینکه باید حقوق اقلیت های قومی و مذهبی کشور نه تنها در شعار که در عمل هم محترم شمرده شود. اینکه آقای روحانی باید تلاش کند و مقابل آنها که اهل سنت عزیز را درحد شهروندان درجه دوم این کشور حساب می کنند بایستد. اینکه از افراد توانمند اهل سنت در رده های مختلف مدیریتی استفاده شود و در یک کلام آقای روحانی کاری کند که ایران برای همه ایرانیان باشد.

برخلاف حمایت خوب مردم لار از روحانی به عنوان یک نامزد معتدل و اصلاح طلب، در شورای شهر لار اما وضعیت کاملا متفاوت بوده است. به طوری که حتی دکتر اقتداری به عنوان نماینده اصلی طیف اصلاح طلبان لار نیز نتوانست به جمع نفرات اصلی راه یابد. علت را در چه می دانید؟

همانطور که عرض کردم الگوی انتخاباتی غالب مردم شهر لار در انتخابات مجلس و شورای شهر «سیاسی» نیست و مناسبات قومی و محله ای و فامیلی همچنان در شورای شهر ارجحیت دارد. ازطرفی به نظر می رسد به دلیل همزمانی دو انتخابات، مردم انتخابات شورای شهر را آنقدر که باید جدی نگرفتند و افراد بسیار زیادی بودند که تا چند دقیقه قبل از رای دادن هنوز لیست خود را تکمیل نکرده بودند. به تمام اینها عدم جدیت فعالیت اصلاح طلبان در انتخابات شورای شهر را هم بیفزایید که البته دلایل متعددی داشت. از امتناع نامزدهای همسو برای ورود به لیستی سیاسی در شورای شهر گرفته تا اختلاف نظر در بین طیف های مختلف اصلاح طلب برای بسن لیست و غیره.

علت اصلی موفقیت روحانی در انتخابات ۹۶ با وجود همبستگی نیروهای اصولگرا برای رییسی و تلاش مضاعف همه نیروهایشان در کسب آرای مردم محروم را در چه می بینید؟

پاسخ این پرسش مفصل است و دلایل متعددی در پیروزی دکتر روحانی علیرغم اجماع طیف اصولگرا روی یک گزینه و تبلیغات گسترده وی باید برشمرد. اول اینکه اتفاقا اصولگرایان در بسیج نیروهای خود موفق بودند و به سقف آرای خود دست یافتند و اگر مشارکت مردم خصوصا آرای غالبا خاموش نبود اختلاف آرا بسیار کمتر از اینها می شد. دومین مورد بی شک به افزایش آگاهی مردم بازمی گردد که به خوبی تفاوت نامزدهای بابرنامه و آنها که با وعده های توخالی و عوام فریبانه سعی در کسب رای دارند را تشخیص می دهند.
موضوع بعد تمایل مردم به ثبات و اجتناب از تنش های بین المللی است و در انتخابات اخیر مصداق تنش زدایی بین المللی را دکتر روحانی دانستند. حمایت قاطع نیروهای محبوب همچون رئیس دولت اصلاحات و نوه امام خمینی(ره)، برخی دستاوردهای قابل دفاع و قابل لمس دولت همچون تحول نظام سلامت، کنترل تورم و ثبات اقتصادی، حمایت از فضای باز سیاسی و فرهنگی و هنری، دفاع از حقوق زنان و اقلیت های قومی و مذهبی و… همه و همه در پیروزی دکتر روحانی نقش داشتند.

و سوال آخر اینکه چقدر این میزان رای مردم لارستان به روحانی را پیش بینی می کردید؟

اتفاقا در اعلام نظرهایی که به ستاد مرکزی داشتیم تقریبا همین درصد آرا را پیش بینی می کردیم. پیشتازی بخش های اوز و صحرای باغ، نسبی بودن برتری در بخش های جویم و بنارویه و نگرانی از بخش بیرم. در مورد لار و بخش مرکزی البته ابتدا پیش بینی کمتری می کردیم اما با برگزاری گردهمایی حامیان روحانی در لار با سخنرانی اشرف بروجردی و سیدمنصور کشفی و پس از آن استقبال خیره کننده مردم مقابل ستاد در شب پایانی به برآورد واقعی تری رسیدیم.

این نکته هم خالی از لطف نیست؛ وقتی به دلیل تبلیغات گسترده حامیان آقای رئیسی که بعضا با استفاده از امکانات عمومی برخی نهادها و تریبون های متعدد صورت می گرفت جمله ای که به دوستان ستاد بارها تکرار کردم این بود: زیاد نگران نباشید؛ در این کشور اقلیتی پرهیاهو و پرتریبون داریم اما درعوض حامیان روحانی در سکوت و آرامش می آیند، رای می دهند و می روند!

  * این گفت و گو در هفته دوم خردادماه ۹۶ انجام شده و پیش از این در شماره دوم نشریه «خورشید لارستان» منتشر شده است.


شهرستان خنج...
ما را در سایت شهرستان خنج دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : خنجی up بازدید : 419 تاريخ : جمعه 26 خرداد 1396 ساعت: 19:53

خبرنامه