باز هم اخلاق را باختیم!

ساخت وبلاگ
انتشار در۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۶ ساعت ۴:۴۰ ب.ظ سرویس:مطلب شما بدون دیدگاه 37 بازدید

یادداشتی در باب رعایت «اخلاق انتخاباتی»

باز هم اخلاق را باختیم!

کرامت الله بلوچی: موضوعی که بدون شک از اساسی ترین معیارها و زیرساختهای جوامع بشری محسوب شده و مقدم بر سایر کارکردهای فردی و اجتماعی است، رعایت اخلاق می باشد.

با توجه به درخواست جمعی از خوانندگان برای ارائه نمونه هایی (از داوطلبان) به عنوان مصادیق و با توجه به حواشی ایجاد شده در مناظره ی دوم، که ظاهرا حاصلی جز کوبیدن بر طبل پیروزی هر یک از کاندیداها نداشت!، لازم شد مجددا به اهمیت رعایت اخلاق انتخاباتی در این هماوردی سیاسی اجتماعی بپردازیم.

اما پیش از آن لازم به اذعان است: به رغم اینکه شکل و ساختار جلسات مناظره ها نسبت به قبل تفاوتی نداشت، لیکن با گذشت نوبت اول و دوم به حدی ازکلمات «فساد» و «دروغگویی» استفاده و یکدیگر را متهم به خلافکاری نمودند، که متأسفانه بجز وجود فساد سازمان یافته در دستگاههای دولتی هیچ واقعیت دیگری به ذهن کارشناسان متبادر نشد!. این موضوع به نظر آگاهان اجتماعی و متخصصین امر حکایت از تلاش هرچه بیشتر داوطلبان برای جذب آرا (به اصطلاح آرای ژله ای و مردد!) در روزهای پایانی این ماراتن سخت و نفس‌گیر داشت. تا جایی که موجب تنزل مقام ریاست جمهوری به عنوان دومین مقام عالی (پس از رهبری) و اولین مقام اجرایی کشور گردیده و به این جایگاه نیز رحم نشد!!

به هرحال به منظور رعایت این مهم (اخلاق) در روزهای منتهی به رأی گیری و قبل از هرگونه توضیح ابتدا مواردی از اخلاق انتخاباتی را تقدیم و قضاوت در مورد شناخت مراعات کنندگان آن را بدون کم و کاست برعهده خوانندگان ارجمند واگذار می کنم؛ زیرا نام بردن افراد را عملی غیراخلاقی و مذموم و هر ۶نفرآنان را، تأیید و احرازصلاحیت شده‌ی شورای نگهبان و دیگر نهادهای نظارتی و از مسئولین و مقبولین نظام دانسته و به همین دلایل نیزحداقل دارای حصاری اخلاقی جهت رعایت احترام آنان و بالتبع حامیان‌شان خواهم بود.

اخلاق انتخاباتی عبارت است از اینکه:

۱- کاندیداها موظفند صرفاً توانمندی های خود را در تبلیغات انتخاباتی بیان نمایند.

۲- بیان توانمندی‌ها درحد و اندازه متعارف صورت گیرد.

۳- از بیان هر گونه غلو، اغراق و زیاده گویی در مباحث و مناظره ها خودداری شود.

۴- از تخریب سایر کاندیداها به هرشکل جدا خودداری شود، حتی اشاره و کنایه!

۵- از به کار بردن الفاظی که شائبه دروغ، تهمت، افترا و نسبت های ناروا (برای هریک از کاندیداها) ایجاد نماید شدیدا پیشگیری شود.

۶- از هزینه کردهای غیر متعارف که موجب وامدار شدن داوطلبان به اشخاص، گروه ها و مجامع مختلف گردد پرهیز شود!

و… اینها تنها نمونه هایی از مصادیق اخلاق انتخاباتی بود؛ و اینک قضاوت با هواداران محترم و رأی دهندگان عزیز و بینندگان مناظره های انتخاباتی گذشته!

به نظر نگارنده در مناظره ی دوم نیز شاهد افت فاحش معیارهای اخلاقی و حتی خدشه دار شدن اصول حرفه ای بودیم، چرا که به نظر می رسید کاندیداهای محترم بدون توجه به نوع سؤالات تنها در صدد القای نظرات خود به جامعه اند و بعضا نیز با تخریب، ادعاهای خلاف واقع، بیانات بدون سند و مدرک، استدلال های بی محتوا و غیر قابل قبول، در نهایت اصرار بر اثبات خود و عملکردشان داشتند! در حالی که هرعملکرد، رفتار و گفتاری که بواسطه آن بتوان ازعوام زدگی و بی اطلاعی عمومی استفاده نمود، بدون شک یک فعل غیر اخلاقی است.

ضمن اینکه هر ۶ نفر آقایان باید بدانند اینک که به عنوان نخبگان و خواص پا در این عرصه اجتماعی نهاده و خود را در معرض دید و قضاوت عمومی قرارداده اند، در حقیقت هرکدامشان الگوی رفتاری جمعی در این کشورند و طبیعتا نیز زیر نگاه ریزبین و دقیق همین مردم، و بدین لحاظ لازم است بیشتر و پیشتر از دیگران رعایت این اصول اخلاقی (در ادامه مناظره ها و تبلیغات) نمایند تا در نهادینه کردن اخلاق در جامعه به اندازه وزن سیاسی- اجتماعی خویش تأثیرگذار شوند.

به تبع آن هواداران نامزدها و سایر رأی دهندگان نیز با انتخاب بهترین گزینه ضمن ایفای وظیفه شهروندی خود مبتنی بر مطالبات مدنی به گسترش اخلاق اجتماعی کمک می کنند؛ زیرا به نظر بسیاری از کارشناسان اجتماعی در نبود احزاب شناسنامه دار قوی، گروههای فعال اجتماعی، رسانه ها، و نبود شفافیت در مدیریت های اجرایی (مبتنی بر مطالبات اجتماعی) شاید همین مباحث انتخاباتی، مناظره های رو در رو و حتی مجادلات هوادران و حامیانشان بخصوص درفضای مجازی نشانه هایی از قرار گرفتن در مسیر موفقیت بیشتر (منتهی به مردمسالاری) و گذشت از این مقطع تاریخی و به نوعی تمرین دموکراسی ارزیابی می شود!.

موضوعی که در بسیاری از کشورهای جهان نیز در سالهای گذشته واقع شده، وجود زمینه های نقد و بررسی عملکردها فضای لازم جهت تضارب افکار و اندیشه ها و آرای متفاوت جمعی است که همواره موجب ایجاد بستری است که مطلوب ترین راهکارهای مدیریتی از آن حاصل شده است. موضوعی که در صورت رعایت معیارهای اخلاقی در آن می تواند موجب شور و نشاط اجتماعی توأم با افزایش اعتماد عمومی همراه با حفظ ارزشهای اصیل جامعه گردد.

اما تاکنون داوطلبان ارجمند بجای پرداختن به عملکرد خود صرفا به بازگویی شرح حال رقبای خود پرداخته و بدین علت به نظر می رسد هیچ کارشناس منصف و مطلع از وضعیت پیش آمده اقناع نشده و بالعکس نقاط تاریک، مبهم و نگران کننده ی متعددی را پیش روی آنان نهاده است.

در این مناظره ها حتی خدمات ۴ دهه گذشته نیز مورد نقد جدی قرار گرفت؛ بنابراین هرچند ممکن است به زعم هواداران هر کدام از داوطلبان این‌گونه پاسخ گویی ها نشانه موفقیت کاندیدای مورد نظرشان باشد!، اما یقین حاصل است با تخریب اینچنینی ساختارهای اخلاقی جامعه مطمئناً هیچ کدام از آنان و هوادارنشان پیروز این میدان نخواهند بود

تاکنون از انتخابات به عنوان بازی بدون باخت در کشور تعبیر شده بود که برنده واقعی آن مردمند در حالی که با چنین افشاگری هایی……

ادامه دارد


شهرستان خنج...
ما را در سایت شهرستان خنج دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : خنجی up بازدید : 324 تاريخ : دوشنبه 25 ارديبهشت 1396 ساعت: 22:48

خبرنامه